29 agosto 2017

PIENSO LUEGO ESTORBO






Si Pinotxo fos un politic de aquest pais dels conills tindria el nas tan llarg com un apagallums d'esglesia

 Ha arribat el moment de no fer gens cas als diaris tan digitals ( sen salvan uns poquets) com en paper ( cap), i de les teles esviajades totes amb TVE al capdevant em fotomontatges,photoxops, etc.

No pens ho escriure res de la mani de les rambles per respecte a les victimes ja que crec que tres avions de canalla politica diuen massa del grau de polititzacio d'ella, em dol l'anima de pensar que un microsegon abans era feliços i despres carn i sang malmesa
Aquest mati he rebut aquest watshap de la Pepi i no em queda mes remei que calcarlo aqui.
.
Aquest matí hi he passat. Al Pla de la Boqueria les flors i les ofrenes en memòria i homenatge a les víctimes dels cruels atemptats sense sentit del dia 17 tapen tot el mosaic de Joan Miró. En aquell indret sempre bulliciós, avui, malgrat que hi ha encara més gent que mai, hi regna un silenci respectuós, com d'església, que fa que tot es digui xiuxiuejant i a cau d'orella. No se sent cap rialla, abans tan freqüents…

Molts s'estan drets, capcots, al voltant de l'improvisat oratori a cel obert. Més d'una llàgrima davalla per les galtes dels presents en senyal de la immensa tristor que ens van deixar els quinze morts i els més de cent trenta ferits. El capteniment és de reverència, de respecte per als qui el fanatisme d'una religió mal entesa els va arrabassar la vida.

Els pares expliquen als més menuts per què hi ha tota aquella munió de flors, espelmes, ciris, candeles i joguines. I els nens, amb una mirada profunda i entristida, escolten en silenci i s'adonen, potser per primera vegada en la seva encara curtíssima existència, que al món hi ha persones que, per culpa del fanatisme, perquè no han entès correctament què és això de voler el bé, perden el nord i troben bo el que és intrínsecament dolent.

Malgrat tot, la Rambla tornarà a bullir de vida. No pot ser d'altra manera, perquè la Rambla és el carrer on van i vénen cent mil ànimes procedents de tots els racons de la Terra. I així ho van certificar l'any 1935 dos poetes i dramaturgs, Federico García Lorca i Josep Maria de Sagarra.

Del primer, la seva "Alocución a las floristas de la Rambla de Barcelona" és una declaració d'amor del granadí més universal que va arribar a estimar com pocs la nostra ciutat. Del segon, el discurs d'Antònia, una florista de la Rambla, extret de "La rambla de les floristes", un retrat costumista i ple d'amor per un passeig que el destí va voler que esdevingués l'espina dorsal d'una ciutat obligada a viure entre murs. Aquí li dóna vida una immensa Rosa Maria Sardà en una producció de TV3 datada de l'any 1986 i que ahir, al cap de 31 anys i en boca de la mateixa Sardà cobrava un sentit renovat. Gaudiu-ne:

"Alocución a las floristas de la Rambla de Barcelona"

Señoras y señores:

Esta noche, mi hija más pequeña y querida, Rosita la soltera, señorita Rosita, Doña Rosita, sobre el mármol y entre cipreses Doña Rosa, ha querido trabajar para las simpáticas floristas de la Rambla, y soy yo quien tiene el honor de dedicar la fiesta a estas mujeres de risa franca y manos mojadas, donde tiembla de cuando en cuando el diminuto rubí causado por la espina…

La rosa mudable, encerrada en la melancolía del Carmen granadino, ha querido agitarse en su rama al borde del estanque para que la vean las flores de la calle más alegre del mundo, la calle donde viven juntas a la vez las cuatro estaciones del año, la única calle de la tierra que yo desearía que no se acabara nunca, rica en sonidos, abundante de brisas, hermosa de encuentros, antigua de sangre: Rambla de Barcelona.

Como una balanza, la Rambla tiene su fiel y su equilibrio en el mercado de las flores donde la ciudad acude para cantar bautizos y bodas sobre ramos frescos de esperanza y donde acude agitando lágrimas y cintas en las coronas para sus muertos.

Estos puestos de alegría entre los árboles ciudadanos son el regalo del ramblista y su recreo y aunque de noche aparezcan solos, casi como catafalcos de hierro, tienen un aire señor y delicado que parece decir al noctámbulo:
“Levántate mañana para vernos, nosotros somos el día.”

Nadie que visite Barcelona puede olvidar esta calle que las flores convierten en insospechado invernadero, ni dejarse de sorprender por la locura mozartiana de estos pájaros, que, si bien se vengan a veces del transeúnte de modo un poquito incorrecto, dan en cambio a la Rambla un aire acribillado de plata y hacen caer sobre sus amigos una lluvia adormecedora de invisibles lentejuelas que colman nuestro corazón.

Se dice, y es verdad, que ningún barcelonés puede dormir tranquilo si no ha paseado por la Rambla por lo menos una vez, y a mí me ocurre otro tanto estos días que vivo en vuestra hermosísima ciudad.

Toda la esencia de la gran Barcelona, de la perenne, la insobornable, está en esta calle que tiene un ala gótica donde se oyen fuentes romanas y laúdes del quince y otra ala abigarrada, cruel, increíble, donde se oyen los acordeones de todos los marineros del mundo y hay un vuelo nocturno de labios pintados y carcajadas al amanecer.

Yo también tengo que pasar todos los días por esta calle para aprender de ella cómo puede persistir el espíritu propio de una ciudad.

Amigas floristas, con el cariño con que os saludo bajo los árboles, como transeúnte desconocido, os saludo esta noche aquí como poeta, y os ofrezco, con franco ademán andaluz, esta rosa de pena y palabras: es la granadina Rosita la soltera.

Salud.

Federico García Lorca.